Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zestien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

zondag 3 juli 2011

sperziebonen

Het is zo ver. De eerste sperziebonen voor eigen gebruik geoogst.

Wanneer u een moes- of volkstuin heeft, dan mag de sperzie-, sla- of herenboon niet ontbreken. Veel mensen vinden ze heerlijk.

Omdat u zelf gaat plukken kunt u een lekker mals, vlezig ras kiezen. 'Dubbele Witte Zonder Draad' bijvoorbeeld is zo'n smakelijk oud ras.

Sperzieboontjes stellen niet veel eisen aan de grond, hoge zandgrond heeft de voorkeur; kleigrond is al gauw te voedselrijk.
Sperziebonen verbeteren de grond doordat ze, zoals de meeste peulvruchten (vlinderbloemigen), stikstof binden. De gewassen die u na sperziebonen teelt profiteren daarvan.

Uit ervaring weet ik dat nat en koud weer tijdens het kiemen funest is. Voordat u sperziebonen gaat leggen kunt u beter eerst even de weersvooruitzichten raadplegen.

Wanneer de bonen eenmaal boven de grond staan, komt het wel goed.Natuurlijk, tijdens de groei wel een paar keer beluchten en onkruid verwijderen.

Sperziebonen zijn gevoelig voor een aantal ziekten en plagen? De schimmelziekten hebben een voorkeur voor warm, broeierig weer. Daar kunt u niets aan doen, gewoon afwachten maar ...

Op een keer kan er geplukt worden.

Tijdens het plukken merkt u dat bonenstruiken kwetsbaar zijn. Omdat u zo lang mogelijk wilt door plukken, moet u voorzichtig te werk gaan. Het oogsten van een enkele boon vraagt wat behendigheid, (nooit de boon van de struik trekken).

Een vlezige, ouderwetse sperzieboon zoals de 'Dubbele Witte Zonder Draad' is niet geschikt voor de diepvries. Nadat zulke boontjes ontdooid zijn, is de structuur verdwenen. De boon is een 'slappe hap' geworden.

Aan het eind - na het plukken - eet u smakelijk, vers uit de tuin.

Geen opmerkingen: