Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

maandag 24 februari 2014

kweektunnel (3)

Met dit prachtige weer laat u er geen gras over groeien. U aarzelt niet, u bouwt de tunnels op en u zaait de eerste groenten van het seizoen. Seizoen 2014 is van start.

Kweektunnels opbouwen; afmetingen 1 x 4,5 m, hoogte 55 cm (paaltjes in het midden).
Eerst teeltbedden bewerken, daarna uitmeten en de middenpaaltjes slaan. Zaaien op regels: 4 rijen radijs en 2 rijen sla (Twellose Gele); ja, de rij-afstand is klein: 6 rijen in een meter. Het loont de moeite om er later wat extra tijd aan te besteden, over een paar weken geduldig onkruid wieden.
De pvc buizen (2,5 m) buig je tot bogen.

De steunpaaltjes worden op de kopse kant voorzien een sleuf waar de pvc bogen in vallen.
Aan de ene kant hebben we een lange lat in de folieflap gewikkeld. Hierdoor is het gemakkelijker om de tunnel te openen. Aan de andere kant wordt de flap ingegraven.

De kweektunnels zijn klaar;
Ja, zoals altijd is Scruffy in de buurt.


Belangrijk is de kwaliteit van het folie. Een beetje wind scheurt het tunnelfolie dat u op een tuincentrum koopt aan flarden. Het voordeel van dit folie is wel dat het makkelijker hanteert. Zoals gezegd de kwaliteit is onvoldoende, het folie verweert ook snel (het folie wordt bros). Ach, voor een klein tunneltje dient het wel.

Kweektunnels, doorkijkje ... de hof, Groentenhof.


 Alles op een rij:
  • Eerste tunnel: 6 rijen zomerwortelen; en een regeltje pluksla (Black Seeded Simson) om later uit te planten. 
  • Tweede tunnel: 4 rijen radijs (Cherry Belle) en 2 rijen kropsla (Twellose Gele) in de rij op afstand gezaaid. 
  • Derde tunnel: 6 rijen bietjes (Egyptische Platronde) in de rij op afstand gezaaid (10 cm dat is ruim; de rijafstand is klein vandaar); en een regeltje kropsla (Wonder der Vier Jaargetijden en Twellose Gele) ook om in maart uit te planten.
Voorlopig rustig afwachten, nou ja, vooral rustig verder werken. Hmm, en straks smakelijk eten.


Technische info:

Het folie heb ik bij Wildeboer gekocht. Dikte 200 mu (0,2 mm). Ik heb de variant van 12 m gekozen. Voor een tunnel van 4,5 m heb je plusminus 6 m nodig. Dus uit 12 m komen 2 tunnels.
Over de boog bereken je Pi x r (= omtrek halve cirkel) + 2 x flappen;  => 3,1 x 0,55 cm + 2 x 0,6 cm = afgerond 3 m).  U ziet op de foto's dat het werkt!

De steunpaaltjes vallen onder de categorie geriefhout. Belangrijk is om op de kop (zijkant) sleuven te zagen waar de bogen in rusten.

De bogen kocht ik bij een tuincentra met een lengte van 2,5 m. Boven de grond staat bij benadering een halve cirkel van 1,7 m (3,1 x 0,55). Aan beide zijden kan de rest (circa 40 cm)  in de grond geprikt worden.

Een lange lat van 4 m (!?) is heel handig. Ja, die vind je niet zomaar. De lat rol je een keer in het folie. De tunnel is zodoende gemakkelijker te openen. De andere kant wordt in gegraven. Het is zaak dat de boel niet wegwaait.

Lees ook: kweektunnel (1)

Geen opmerkingen: