Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zestien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

2014 in beeld

Elke foto stapt terug in de tijd. Ver lopen is het niet, 2014 in 28 stappen. 
En tussendoor wordt er steeds geoogst ... 

december

(1 - 1)









De voorbereidingen voor het seizoen 2015 zijn al in volle gang. Kruiwagen vol oud gras. Oud, beetje verteerd gras dient als mest. Aardappels in het bijzonder zijn er gek op. 
Zolang er geen natte sneeuw valt en het ook niet vriest, kan de grond bewerkt worden. 


(2 - 2)









Afhankelijk van de teelt in het komende seizoen worden de bedden met hooi afgedekt. 
Tenslotte belandt het grootste deel op de composthopen.


november

(3 - 1)


Sparretjes aanplant, maar 20 stuks, klein beginnen. 
Najaar 2016 gaan ze op pot.
Als het meezit zijn de kerstboompjes dan een metertje groot ... leuk formaat toch?

(4 - 2)


Het pad langs de composthopen is verlegd. Als nieuw, ziet er strak uit.


oktober

(5-1)


Aanpassing infrastructuur.
De duiker - afwatering greppel naar sloot -  was aangelegd voordat de akkerindeling voltooid was. De duiker bleek toen net niet handig te liggen, nu wel.
De kruiwagen staat nog op een deel van het oude pad.


september

(6 - 1)


Oogst, prachtig. Witte kool, aardappelen (Raja), zomerwortelen en prei. 
De prei was dit jaar een groot succes, de bietenoogst bedroevend. 


augustus

(7 - 1)


Toko; In augustus was het stil, vakantie.
De pompoenen van de Groentenhof vinden altijd gretig aftrek.


(8 - 2)


Vroeg dit jaar: fruit van Duivenvoorde
Toch verkopen de 'wilde' oude rassen niet eens zo gemakkelijk. 
Klanten zijn kritisch over zoet en zuur, harde schil en structuur.


juli

(9 - 1)


Courgettes, zomergewas.
Tijdens de zomerdip in augustus gaven ze het bijna op. 

(10 - 2)


Oogst, verse uien schoon gemaakt, hangen en drogen. 
Snel en grondig drogen en vooral ook goed droog houden bepalen de houdbaarheid van bolgewassen.

Uien, knoflook en sjalotten zijn gevoelig voor schimmelziekten, en kunnen daardoor snel rotten. 
Ook in de biologische tuinbouw worden bolgewassen geforceerd gedroogd. Op de Groentenhof worden deze gewassen op natuurlijke wijze gedroogd. Een andere mogelijkheid is er niet. 


juni

(11 - 1)


Eind juni, de knoflook droogt ook al. De tenen zijn in het najaar van 2013 gestoken.
Het ras, Vallelado, vindt u op de site van biologischpootgoed.nl
Drogen op natuurlijke wijze betekent wel, dat je afhankelijk bent van zonnig zomer weer.

(12 - 2)


Oogst, bakje zomerkoninkjes; aardbeien spreken voor zich. 
Hmmm ... blozend rood ja, zo'n seizoen ziet er al met al toch heel smakelijk uit.


mei

(13 - 1)


Daar wordt gewerkt, lieveheersbeestjes.
Nou ja, er wordt vooral gegeten. De laatste zwarte luizen worden verorberd.
Als tuinder, zie je dat graag. De tuinbonen oogst was dit jaar uitmuntend.

(14 - 2)


Oogst, steeds wordt er geoogst ...
... bossen verse zomerwortelen ... elk jaar vliegen ze weer als zoete broodjes ...

(15 - 3)


Wat een groene weelde en wat een bedrijvigheid ... 
... midden mei moest er af en toe beregend worden,
Heerlijk, heerlijk voorjaar ...

(16 - 4)


Courgette planten voor gekweekt in de 'koude bak'.
Eerder, in juli, is reeds een volgroeide plant met vrucht gepasseerd.

(17 - 5)


Midden mei, ook de Hommels zijn goed bezig. 
Dieren op de Groentenhof zijn boven gemiddeld slim. Voor een groot deel bestaat hun werk uit lekker eten. Mijn werk ook, bijna ...


april

(18 - 1)



Oogst: voorjaarsgroenten, zoals knoflookstengels, bosuitjes, radijs en raapstelen. 
Wat ziet het er allemaal vers, gezond en lekker uit.

(19 - 2)


Koude bak van binnen. Ja, het lijkt net echt.
De planning is dat het raamwerk voor de kopsekanten deze winter klaar komt.
Maar het gaat allemaal heus niet vanzelf ... 

(20 - 3)



Foto van 3 april; de knoflookplanten staan er mooi bij.
Eind juni hing de knoflook (Vallelado) te drogen. 

(21 - 4)



April, en altijd is daar de schoonheid van het land. Akkers, teeltbedden, waarop groenten groeien. Zonnestralen beginnen met het opwarmen van de aarde. De bodemactiviteit neemt toe.


maart

(22 - 1)



Oogst, de laatste spruiten worden van de stronken geplukt. 
Ook 'losse' spruiten smaken prima ... ja, ook door de pasta ... een gevleugelde uitspraak ...
... Patricia begint er om te lachen ...
... tja, bij mij kan alles door de pasta. Daar komt het ongeveer op neer.

(23 - 2)


Maarten - zelfstandig ondernemer - inmiddels een trouwe vrijwilliger, monteert het glas in de raamwerken van de koude bak.
Wanneer je al ruim twee jaar, bijna wekelijks, bereid bent om op zaterdagmiddag te komen helpen, dan ben je uit het goede hout gesneden. Geen eindeloze praatjes of babbels, gewoon doen. 
Meer kun je niet doen. 

(24 - 3)


Koude bak in uitvoering;
3 x 3 dat is toch 9 vierkante meter 'bak'; ruimte om groenten in te telen ...

(25 - 4)


Knoflook priemt de grond uit ... Flavor ... de tenen zijn op 16 februari gestoken. 
De foto is van 8 maart; voorjaar 2014 verliep voorspoedig ...


februari

(26 - 1)


Geriefhout wordt op maat gezaagd. 
De meeste palen van de peulvruchten kooi waren aan vervanging toe. 
Een geriefbosje in de buurt is heel praktisch ...

(27 - 2)


De koude bak wordt opgebouwd, de raamwerken uitgelegd. 
Het moet allemaal wel een klein beetje passen ... 


januari

(28)


De kippen liepen los. In de winter is dat niet zo erg, maar het hoort niet. 
En later, in de zomer, tamme konijnen van buren verderop. Jammer, veel schade.

Scruffy had de haan achter de houtopslag gejaagd. Haan zat klem.
Patries en ik hebben het beest bevrijd. Al het hout aan de kant gegooid.
Daarna hebben we hem zachtjes bij de eigenaren over het hek geslingerd,
en het haardhout weer opgestapeld ... 

Geen opmerkingen: