Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zeventien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

zondag 31 maart 2013

voortgang week 13 (2013)

Gisteren Frieslander (aardappel) gepoot. Het moest. Je kunt niet blijven wachten. Er viel sneeuw en lichte hagel. Het verschil met verleden jaar ziet u hier. De meidoorn is betoverend. Een waas van lentegroen, geel en licht.


Dezelfde handelingen als verleden jaar, jaar daarvoor, elk jaar ...

Toch blijf ik nadenken, vaak probeer ik iets anders. Soms gedwongen door de omstandigheden, van de de nood een deugd maken. Dit voorjaar wordt de grond extra bewerkt. Misschien dat daardoor de veldmuizen wat minder voorop lopen.

Het scheelt enorm dat Maarten de spitklus helpt klaren, alles met de hand. Ja, primitief. Ik droom er wel eens van, dat joggers, in plaats van rondjes rennen, gewoon even helpen teeltbedden opmaken. Je wordt er vit van, het geeft voldoening en je bent duurzaam bezig. Het kan niet op.


Met de cultivator mengt Marijke compost met de aarde. 

Ze heeft aardperen gepoot, Fleuron d'Anjou. Naam klinkt excellent; opbrengst zou groot zijn. Aardperen houden van lichte, niet te rijke grond. Wanneer de grond te nat is op ruggen zetten. De knolletjes circa 25 cm uit elkaar en 8 tot 10 cm de grond in.

1 opmerking:

David-Jan Romijn zei

Beste Hans, fijn om te lezen dat je weer bezig bent en niet meer alleen!
geweldig dat deze mensen je helpen (incl. strips).
Het is een vertraagd seizoen, eens kijken hoe het zich verder ontvouwt.
vriendelijke groet en succes,
David-Jan Romijn