Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zestien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

zaterdag 11 mei 2013

schoffelen

Onder de labels gewastelen en teeltaarde bewerken volgen er de komende weken een aantal berichten.

Het gebruik van de schoffel is de tweede in de serie.



Paden schoffelen.
Als u ooit een keer geschoffeld heeft, dan weet u waar de uitdrukking 'iemand onderuit schoffelen' vandaan komt.

De schoffel is een prachtig gereedschap om de paden onkruidvrij te houden.

Een teeltbed wordt alleen geschoffeld als Heermoes te gretig opkomt. Verder geen kwaad woord over Heermoes. Heermoes is een dynamic accumulator. Hierover een andere keer meer ... bericht volgt ...

Schoffelen heeft als nadelen dat de toplaag snel uitdroogt en dichtslaat. Ook worden regenwormen makkelijk doormidden gesneden.

Als de paden regelmatig geschoffeld worden, is schoffelen een makkie. Een rustgevend karwei, en van groot belang. Het voorkomt dat het onkruid in het zaad schiet, gaat woekeren en de teeltbedden inloopt.

Wanneer de begroeiing zwaarder is, zijn twee dingen belangrijk. Zorg er ten eerste voor dat de schoffel scherp is, af en toe veilen verlicht de arbeid; en ten tweede, geef korte en snelle stoten.

Rechtop staan tijdens het schoffelen belast uw rug het minst.

Een dure schoffel is gesmeed. Deze schoffels zijn zo geconstrueerd dat ze scherp blijven. Maar ik vind 36 euro voor een schoffel zonder steel veel geld.


Wat een mooi exemplaar. Het verhaal over regenwormen kent u. 
Schoffel zo min mogelijk. Dat spaart regenwormen.

Op internet kunt u zelf het type schoffel uitzoeken die voor uw toepassing het meest geschikt is.

(Foto's, Marijke langeveld)

1 opmerking:

Unknown zei

Mijn best gedaan om de regenwormen heen te schoffelen, maar je kunt ze natuurlijk niet allemaal sparen tenzij je de grond echt met rust laat. Was weer fijn op de tuin vandaag. Groetjes! Marijke