Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu dertien seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

zondag 14 juli 2013

voortgang week 26 (2013)

Zon, vlinders, akkerdistels, paars, groen, houtwal, weiland en zon ... zomer ...


Akkerdistels op de Groentenhof, met Kleine Vos en Zwarte luis.

Een weelde. Voor bijen, hommels en vlinders zijn de bloemen een rijke bron van nectar. En distelhaarden bieden een beschermde broedplaats voor puttervink en veldleeuwerik. Ook eten zij de zaden.

Tja, helaas wordt ook de akkerdistel uitentreuren bestreden.

Bovendien buffelt de plant ijzer (Fe). De distel wortelt tot wel twee meter diep, schitterend. In Amerika en Engeland zijn ze verder met dit soort onderzoek. Deze verzamelplanten worden 'Dynamic Accumulators' (DA) genoemd.

Het grote voordeel van internet: kennis is toegankelijker geworden. En op het gebied van de biologische teelt gaan de ontwikkelingen snel. Vroeger moest een composthoop broeien. Dat is dus niet nodig.

IJzergebrek komt regelmatig voor. Jonge bladeren worden geel. Ook op de Groentenhof treedt dit gebrek soms op. De oplossing is: distels laten groeien, bloeien, maaien en naar de composthoop ermee ... ijzer ... samen met brandnetels ... kiezelzuur ... en heermoes (ook een DA!) ... magnesium ...


Egelantier op de Groentenhof.


... mooi ...

Sinds oude tijden symboliseert de Egelantier de liefde. De hemelse en aardse liefde, Tja, dat wist ik niet toen ik de stek eind 2007 uitplantte. 

Een tere, schone bloem, over takken en twijgen alom vreselijke stekeligheden. Venijnige doornen haken in vlees. Tederheid en pijn. Ja, dan zal het over liefde, over ware liefde gaan ...
Geen opmerkingen: