Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

maandag 21 maart 2016

2016 zaaien en poten

Begin maart startte het seizoen. Door de kou iets later dan gepland. Bolgewassen, uien, sjalotten en knoflook uitplanten; kweektunnels inzaaien, zomerwortelen, raapstelen en pluksla.


Overzicht kweektunnels.


Ook dit jaar worden alle bedden gespit. De natte zandgrond verdicht en er vormt zich snel een zode. De grond slurpt organisch materiaal op. Het verbaast me steeds weer waar al de compost is gebleven?


Ook deze zaterdagmiddag levert Maarten weer zijn bijdrage. 
Spitten, schoffelen, doperwten leggen en noem maar op.

En Maarten weet ook waarover hij praat. Via Rechtstreex heeft hij direct contact met land- en tuinbouwers. Daarnaast verdiept hij zich in duurzame en rendabele teeltmethodes. We zouden op dat front allebei een stap vooruit willen maken. En we zitten niet stil. Wie weet wat de toekomst brengt?


Het onvolprezen motorpompje doet waarvoor het gemaakt is: 
water pompen.

En de overkapping bewijst zich in de praktijk. Prima klusruimte, de frontpanelen voor de koude bak heb ik hier gemaakt.


En ruimte genoeg: piepers aan de waslijn.

Voorkiemen is niet meer nodig. In mijn kelder zijn ze iets te hard van stapel gelopen. Vanwege de nachtvorst had ik ze daar opgeslagen.


Uitlopers, de komende week kunnen ze ´afharden´?

Lange uitlopers breken gemakkelijk af. En dat kost veel energie. Voorzichtig behandelen en poten dus ...

Ook een hobby tuinderij heeft zo zijn zorgen. Planten dragen het leven en het leven zoekt zijn weg ... Je hoopt het een beetje te sturen ... dat is al.

Geen opmerkingen: