Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

vrijdag 20 mei 2016

2016 midden mei

Polderdag 5 mei, we hebben ons mannetje gestaan. Je praat wat af. Minder bezoekers dan vijf jaar geleden, maar het viel me nog mee. De concurrentie was groot.


Concurrentie? Waar hebben we het over? Vrijheid: Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag vallen samen. Mooier kan het niet zijn. 

Woensdag 4 mei, in de namiddag, hing ik onze nationale vlag halfstok. En op 5 mei hees ik de vlag in top. Onder de vlag een fiets gezet, referentie aan de Liberty Tour. Organisatoren van de polderdag stelden dit voor; een goed idee.


Maar de teelt van het seizoen 2016 gaat ook gewoon door ...


Koude bak wordt gesproeid. Kool-, pompoenplanten en pluksla.

Het leukste zijn toch kinderen. Een meisje wilde een moestuintje beginnen ... groot gelijk! En jong geleerd is oud gedaan.

Eerste bed wortelen uit de kweektunnel, nog een paar weken ...
(maar er zitten nu verdorie muizen in, altijd wat!).

Wanneer je groenten teelt, ben je de oogst niet zeker. Hoe mooi het er ook bij staat. Mee-eters in de lucht of op het land zijn nooit ver ... en vlak bovendien het weer niet uit ...


Dit bed spinazie staat klaar om gegeten te worden.

Het weer was droog; schraal, koud en warm. Wanneer een bed er dan zoals hierboven bij staat, aarzel ik geen moment met oogsten. Spinazie smaakt ook prima in de bloei. Na de bloei schiet spinazie in het zaad. Door het zaad wordt de smaak een beetje bitter.

En tot slot pluksla uit de tunnel:Een ideale groente. De smaak is goed en je kunt langer oogsten. Plukken vergt natuurlijk meer tijd, maar je oogst afgemeten porties.
Bij kropsla wacht je vooral heel lang, voordat er geoogst kan worden. En wanneer het moment dan eindelijk daar is en de weersomstandigheden ongunstig zijn (droog en warm), schieten de kroppen binnen de kortste keren door ... en het blad van doorgeschoten sla smaakt erg bitter.

Geen opmerkingen: