Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

zondag 18 december 2016

2016 onderhoud hagen

Deze winter groot onderhoud. De hagen zijn aan de beurt. Mijn advies: plant nooit een meidoornhaag aan. Kruiwagen heeft de ene lekke band na de andere. Je blijft plakken.


De stekels prikken gemakkelijk door de band. Had ik niet verwacht.

Maar ja, een meidoorn in mei ziet schoon. De hagen plantte ik voor beschutting. Ze dienen ook om diversiteit en stabiliteit te bevorderen. Alleen maar moestuin is 's-winters vooral kaal. Insecten of vogels vinden er geen dekking. In het voorjaar begint alles opnieuw.


Meidoornhaag langs de Veursestraatweg, de koppen zijn eruit gezaagd.

De afgelopen jaren groeiden de hagen flink uit. Teveel beschutting rond de moestuin is geen voordeel. Wind droogt gewassen. De meeste groenten, zoals peulvruchten en aardappelen, varen daar wel bij. Schimmelziekten krijgen minder kans. Beschutting tegen de noordwest hoek volstaat.


Patty werkt aan de hakseltafel. Jack wil liever, dat ze met hem speelt.

Elk jaar zijn er weer enige knotwilgen aan de beurt. Uit de wilgentenen worden zaaistokjes geknipt. De stokjes houden het krap een seizoen vol en vergaan terloops.


Wilgenknotten kun je aan Maarten over laten.

Een paar uur met z'n drie├źn aan de gang, dan komt de vaart er in ... het is dan ook weer snel voorbij ... zaterdag 17 december, de laatste middag van het jaar samen op de tuin. Volgend jaar verder ...


Doorkijkje, kersttakken, wilgentenen, hooi, kweektunnels en verder ... weg ...

Geen opmerkingen: