Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

maandag 17 april 2017

2017 telen (4)

Nijvere bij vliegt aan. Opnieuw staat de koude noordwesten wind door de Groentenhof. Wanneer je eenmaal wakker bent, kun je niet stil blijven zitten, dan moet er gegeten worden. Er op uit dus ...


Nijvere bij - Aardhommel koningin - zoekt nectar in zwarte bessen bloesem.
Een echte koningin houdt van lekker eten.

Bekende verhaal afgelopen week: koud en droog. Het motorpompje is weer volop in bedrijf. Beetje gerekend; eergisteren anderhalve kuub water over land beregend; regenbui, van ruim 10 liter water per vierkante meter. Zijn leuke sommetjes.


Aardappelen poten, donderdag 6 april, de laatste Ditta's.

Beregenen dient er nu voor om de zanderige teeltaarde vochtig te houden. Het stimuleert de kieming van zaden en spruiten van aardappelen. De aarde was eerder door diep beluchten en voorjaarstemperaturen al een beetje op gewarmd.


Ridderzuring gedijt op een vochtige, voedselrijke grond, met verdichte bodem.

Ridderzuring (Rumex obtusifolius) neemt flink toe. Al dat onkruid. Je leest op Nederlandse sites alleen over bestrijden, en vooral over bestrijdingsmiddelen. Ik beschouw Ridderzuring als een "dynamic accumulator". Penwortel wortelt in verdichte zandgrond onder de teeltaarde. De plant helpt op lange termijn. Laat mij maar in sprookjes geloven.


Wortelen doen hun best in kweektunnel (foto donderdag 13 april).
Ook wordt er beregend (rechts achter staat de tuinsproeier).

Nu is er nog tijd om een bed wortelen te wieden. Wortelen aanaarden, water geven, en nadat het loof wat gedroogd is, kan de tunnel weer dicht.


Nijvere bij heeft zwarte bessen bloesem gevonden.
Iedereen weer aan het werk; op zijn post en genoeg te doen.


Geen opmerkingen: