Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

donderdag 6 april 2017

2017 telen (3)

Verleden week was er voorjaar. Zacht, regendruppels en wat zonnestralen. Nu is het schraal. Hier altijd die staande noordwesten wind. De bovenlaag van de teeltaarde droogt snel. Strandwal betekent zandgrond. Ik denk dan wel eens aan de benauwenis. Stel, dat het maanden, een jaar niet regent, zoals in sommige Afrikaanse landen. Hier is voedsel gewoon. Maar dat is het niet. Machthebbers maken er daar bovendien een potje van.

Akker B, tuinbonen (Ratio) kiemen in tegenlicht.

Door de warmte versnelde het spruiten van pootaardappels. Het is vroeg, wellicht te vroeg? Want ook in de maand mei kan in de Duivenvoordse polder nachtvorst zich nog rap uitbreiden. Toch ben ik verleden week met poten begonnen.

Op de voorgrond knoflook (Flavor) en verder een waas van jong groen over akkers


Voor bollen is het weer sinds het uitplanten, begin maart, uitstekend. Eerst regen en nu zonneschijn. Ook sjalotten werken zich de grond uit. Voor bladgewassen is de groei er uit. Nachten zijn koud, overdag blijft het schraal.

Sjalotten (Red Sun).Het werk op de tuin neemt zijn ritme. In maart en april wordt er voornamelijk gezaaid en gepoot. Oogsten en onkruid wieden zijn nog niet aan de orde. Oogsten, alleen voor eigen gebruik. Zaaien en poten wil zeggen opmaken van teeltbedden. Gespit wordt er niet meer. Diep beluchten is het motto.

Hier kiemen peulen (Hendriks).

Op dit moment, begin april, is 60% van de teeltbedden inmiddels bezet (zaaien, uitplanten of poten).

Geen opmerkingen: