Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

maandag 19 juni 2017

2017 telen (6)

Het gaat snel, kletspraat. Maar vergelijk deze impressie met 'telen (3)' en u begrijpt wat ik bedoel. Toen was het nog een andere wereld; een moestuin begint elk jaar opnieuw.


In het bericht van begin april kiemen de tuinbonen en peultjes. Meer is er niet te zien. Twee maanden later staan de gewassen er weelderig bij. 


Terug in de tijd, naar de aardappelen. Midden mei, ruim een maand geleden, de planten worden aangeaard, in een rug gezet. Ik doe dat met de schop.


Bed voorgrond komt aan de beurt,
achtergrond tuinbonen.

Er viel weinig of geen regen. Ik heb niet afgewacht en ben meteen begonnen. Het motorpompje hikt soms even, maar heeft de afgelopen weken minstens 15 kuub water over het land gesproeid.


Piepers onder de douche. Verkwikkend, warme namiddag.

Veel zon betekent 's-ochtends, in de namiddag of avond beregenen. Midden op de dag schrikt het gewas te veel van koud water en hete zon.


Akker C; piepers en tuinbonen liggen op stoom.

Minimaal luis in de tuinbonen dit jaar. Gunstige combinatie van weer en lieveheersbeestjes.


Begin juni, kapucijners o zo teer, een plaatje.
Het gewas groeit in een week wel dertig centimeter.

Peulvruchten heb ik weinig, of niet beregend. Ze gedijen het beste wanneer het niet te nat en vooral ook niet te broeierig is. Een frisse wind voorkomt meeldauw. En verder regelmatig los opbinden. Ranken hebben ruimte nodig.


Een week later, na twee dagen storm. 
Een deel waaide om:
"T'is áltiet wà ... "

Maar wat doe je, 's-ochtends in allerijl? Je trekt de boel weer overeind, en brengt een paar schoren aan. De Blauwschokkers staan weer, en strijken zich wel enigszins glad ... ?

Geen opmerkingen: