Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

dinsdag 24 oktober 2017

2017 kippen (5)

Andere jaren ging de doorgeschoten sla naar de composthoop. Zo gaat er niets verloren. Maar kippen smullen ervan. Dat vind ik leuk om te zien. En wat is er mis met doorgeschoten sla? Het is bitter. Kippen hebben er geen moeite mee.


Haan en twee hennen doen zich te goed. 
(legkipje in het midden.)


Veel klanten hebben één of meer eitjes van de familie Goudei geproefd. Op dit moment wordt er nog een ei per dag gelegd. Ik denk dat het ei door het eerstejaarskipje gelegd wordt. Ze legt mooie en flinke eieren; de eieren smaken lekker.


Eierproductie lag deze zomer gemiddeld op tweeënhalf ei per dag.

Geen cijfers waarmee je winst draait. Maar ach, elke dag is gegeven. Geld is een middel en geen doel. Desalniettemin houd ik de inkomsten en uitgaven wel in de gaten.


Oogst midden oktober, witte kool, laatste sperziebonen en suikermais.

De teelt van suikermais was een experiment. En wat mij betreft blijft het daarbij. Omdat we een beetje laat waren, groeiden de kolven onvoldoende uit. Naar de kippen dus, voor hun een traktatie.


Begin september hebben we de toom verhuist. 
Ze scharrelen nu op vier teeltbedden (akker C) en in het smalle bosje.

Er lopen twee haantjes bij. Ik kreeg ze van het landgoed Duivenvoorde. Wellicht komen er nog een paar. Een oudere kip heeft ze geadopteerd. Zij zorgt er voor dat de haantjes een plaats krijgen, en zij wijst eten aan. Ik draai er niet om heen. We zijn van plan om ze eind dit jaar op te eten. We gaan ze dus slachten.

Geen opmerkingen: