Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

donderdag 12 oktober 2017

2017 telen (9)

Akkers, zonovergoten; links woelige rol stro, gedroogde peulranken tegen rijsgaas. Zomer, begin augustus, aangename temperaturen.


Voorgrond sperziebonen (Faraday), links pompoenen en witte kool;
verderop suikermais en daarachter spitskool.


Eind juli start de nateelt. Andijvie en Groenlof is al voorgezaaid. De eerste plantjes zijn uitgeplant. Vanaf augustus is het weer volop zaaien geblazen, zoals veldsla, winterpostelein, rucola, spinazie, radijs en raapstelen. Winterpostelein is een gezonde en heerlijke bladgroente. Het gewas groeit de winter door en kan meerdere malen gesneden worden.


Spitsmuis is dizzy door opschudden van composthoop ...

Voor de nateelt is compost nodig, anderhalf of twee kruiwagens per bed. Andijvie, sla en winterpostelein kunnen zonder. Gezeefde compost wordt verspreid over zaaibedden; grove compost over bedden waarin uitgeplant wordt.


... spitsmuis redt het wel ... en lijkt beetje op een mol ...

Nadat het aardappelloof voor vijftien tot twintig procent aangetast is door fytoftora (aardappelziekte), maaien en afvoeren. Ik maak er een aparte composthoop van. In de biologische landbouw wordt het loof vaak afgebrand.


Nog een aardappelbed te gaan (rechts); zeis ligt op de grond. 
Midden rechts liggen twee bedden waarin veldsla gezaaid is;
links achter staan pastinaken.

En zo arbeiden we door het seizoen 2017 ... almaar voorwaarts, zolang als kan ...

Geen opmerkingen: