Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

maandag 19 februari 2018

2018 onderhoud (1)

Gedurende 2017 besteedden we honderd uur aan onderhoud, zoals greppels schonen, sloot en kant (jaarlijkse schouw), hagen en struiken, wilgen knotten, erf en schuur. Honderd uur onderhoud is zeven procent van de totaaltijd, dat valt dus erg mee.

Onderhoud sloot en kant;
dit jaar worden ook de elzen afgezet.


We praten nu zelfs over bosbeheer. Want het struweel groeit uit de kluiten. Vandaar mijn motto voor 2018: "Licht en lucht".
Elk jaar sowieso een paar wilgen knotten.
Zeker, veel groenten stellen beschutting op prijs. Maar ik merkte, dat dauw in de zomer lang bleef hangen. Vooral schimmelziekten gedijen juist onder vochtige omstandigheden. "Licht en lucht" helpt dat voorkomen. 
Begin van de oogst.
Verwerken van de houtoogst neemt veel tijd in beslag. De oogst dient als geriefhout, zoals palen, stokken (voor peulvruchten, maar ook beschermnetten) en zaaistokjes (de stokjes markeren de zaairegels op een zaaibed).

Verder maar weer ... beukenhaag.

Ook de beukenhaag krijgt een beurt. Een forse ingreep van 180 cm hoog terug naar 35. Hopelijk overleeft de haag de veldslag. Een beuk kan niet tegen zon op de stam. Het schors verbrand en de beuk sterft af. Toch heb ik er alle vertrouwen in. Echt een februari klus, voordat sapstroom, knopactiviteit en zonnekracht opgang komen.

Geen opmerkingen: