Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

zaterdag 23 december 2017

2017 kerst

Beetje traditie: mijmeren aan het eind van het jaar; jaren gaan voorbij. Als je jong bent, sta je er niet bij stil. Nu wel; en tijd versnelt, als je ouder wordt. Dit jaar weer een kerstboompje uit eigen tuin versierd. Gek, vroeger vond ik er niets aan, nu vind ik het leuk.


Jaarlijks onderhoud: sloot schonen, wilgen knotten en elzen afzetten;
... wordt vervolgd ...

Vroeger was het niet beter. Wel bekruipt me het gevoel dat de maatschappij - wij allemaal samen - zich steeds meer vastbijt in materialisme. Ook duurzaamheid wordt vermarkt. Alles in het teken van rationaliteit en economische groei. Wij werken in "van negen tot vijf banen". Maar leven doe je vierentwintig uur per dag.
Een levensbeschouwing is lastig. Velen wuiven religiositeit weg, een gepasseerd station. Toch rijdt de trein nog altijd. Een levensbeschouwing dient als kader.

Nu we zelf kippen houden komt (wel/geen) vlees eten nogal eens ter sprake. Wanneer het over een ver weg dier in het buitenland gaat, tonen mensen soms zoveel medeleven. Maar van het dier dat ze zelf eten, willen ze niets weten. De bio-industrie zit verstopt in potdichte schuren.
Maar in spirituele zin, hoe kunnen wij kracht putten, ons sterken, uit een dierenleven, dat het daglicht nooit gezien heeft? Want de mens leeft niet bij brood alleen.


Kerstboompjes zijn groter gegroeid sinds 2015.

Het wordt geen gezellig kerstverhaal. We ruimen op dit moment volop pluimvee. Het wordt gewoon. Wilde, overvliegende vogels zijn de zondebok. Zij dragen het virus mee. Maar twintigduizend stuks pluimvee in een hok proppen is toch vragen om ellende? Iedereen begrijpt dat toch? Wij zijn wel verantwoordelijk. Niemand zit daar blijkbaar mee?


Tafereel, geboorte van Jezus; iedereen is present:
Maria en Jozef, engelen, herders en de Wijzen uit het Oogsten; 
zij richtten zich op de ster van Bethlehem.

Het leven is geen goed gevoel verhaal. Volledig mens worden gaat niet vanzelf. Volledig mens worden gaat over de naaktheid van het bestaan. En waarmee zal ik mij dan kleden? Voor geestzelf ligt het kleed van genade klaar. Want ik begrijp, dat er sinds onze jaartelling, geen tegenstelling meer bestaat tussen hemel en aarde.


Lees de essays met als titel: "Nieuwe kijk op religie" (scrol naar beneden, naar deel 1). Lees eventueel ook de toelichting en, of achtergrond informatie.

Geen opmerkingen: