Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zestien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

donderdag 12 januari 2012

zaai- / teeltplan 2012 (2)

Met een beetje gezond verstand begrijpt iedereen dat elk jaar weer hetzelfde gewas op dezelfde akker telen niet wenselijk is.

Phacelia; groenbemester en bijenplant, begin juni 2011

Het wisselen van gewassen ligt dan ook voor de hand. Er is sprake van combinatieteelt en wisselteelt. De wisselteelt wordt ook wel vruchtwisseling genoemd.

Voor de biologische landbouw geldt er geen verplichting tot vruchtwisseling. Het spreekt voor zich. Een biologisch teler zal er alles aan doen om zijn teeltaarde in top conditie te krijgen en te behouden.

Het vinden van de balans tussen bodemleven, organische stof en voedingsstoffen is het streven. Een gewas dat in deze vruchtbare aarde wortelt, zal tot wasdom komen. En vervolgens zult u de frisse en gezonde groenten dan bereiden en met smaak eten.

Op de Groentenhof wordt zoveel mogelijk een 1 op 4 vruchtwisseling toegepast. Maar er zijn enige gewassen, zoals aardappelen, die  1 op 5 vragen.
Van de combinatieteelt op één teeltbed ben ik afgestapt. Het is logisch dat gewassen elkaar kunnen stimuleren. Maar het telen van een krop sla vraagt nu eenmaal een heel andere aanpak dan het telen van bieten. Als deze twee gewassen in één bed staan, werkt dat inefficiënt. Dit leert de praktijk.

Maar wanneer uw moestuin niet al te groot is, kunt u de combinatieteelt zeker toepassen. De kennis op dit gebied zal de komende jaren nog flink toenemen. Maak er gebruik van!

Natuurlijk worden er op de Groentenhof ook allerlei kruiden geteeld op speciaal daarvoor gereserveerde zaaibedden. Verse kruiden - zoals dille, peterselie, bonenkruid, koriander en selderie - geven een maaltijd de smaak van het seizoen mee. Wat dacht u van vers gedopte erwtjes, zomerworteltjes, nieuwe aardappeltjes, een lente-uitje en wat platte peterselie? Nog 'slechts' vijf maanden dan is het weer zover!

En evengoed hoop je door een variatie aan geuren - van bloemen en bladeren - nuttige insecten te lokken en anderen juist op een dwaalspoor te brengen.

Lees ook 'zaai- / teeltplan 2012 (1)' en (3)

1 opmerking:

koolmees zei

Zo makkelijk is het dus niet ... het is niet zomaar wat zaad in de grond stoppen en dan groeit er wel wat! Voor een leek als ik klinkt het allemaal best ingewikkeld! Ik verheug me wel weer op de eerste oogst uit je 'tuin'!