Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

zondag 15 april 2012

voortgang week 15 (2012)

Zoetjes aan krijg ik het werk in de vingers. Een vakgenoot vroeg dezer dagen of ik soms met de waterpas werkte. Nee, dus. Hij vond dat de tuin er strak bij lag. Ja, dat was mezelf ook opgevallen.

Steeds meer bedden worden klaargemaakt en ingezaaid; alles op het oog.

Het is een misverstand dat een biologische tuin een rommeltje moet zijn. Niets is minder waar. De aanpak is wel geheel anders. Het komt vooral neer op sturen en gebruik maken van, en niet op heersen en forceren. Bovendien worden er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Met de hazen is er sprake van een haat liefde verhouding. Het zijn mooie dieren, maar ze plunderen m'n zaaibedden. De Groentenhof is een soort speeltuin; er is van allerlei te eten - kruiden, groenten - en er is dekking. Het overschot aan snoeihout heb ik in de middencirkel onder de eiken gelegd. Dus u begrijpt . . .

Ik ben bang dat ze hun jongen weer op de Groetenhof 'loslaten'. En dat gedoe wil ik liever niet meer. Aan Scruffs merk ik dat ze steeds in de buurt zijn. Volgende week verder met het zetten van een afscheiding. Er zit helaas niets anders op.

 . . .ontluikend groen, en merel zet composthoop om (middelste hoop);
de rabarber komt eraan . . .

Met u heb ik het ook al over mollen gehad - ze blijven hun gang maar graven - en winterkoninkje is nu heer en meester in de schuur. Het beestje eet tussen de middag een boterham mee en is bijna handtam.

1 opmerking:

David-Jan zei

Beste Hans, iedere week weer goed om te lezen. Met name hoe je je verhoudt tov dieren en de natuur.
Succes David-Jan