Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu dertien seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

maandag 30 maart 2015

2015 bolgewassen 1

Midden februari, het pootgoed opgehaald. Dat betekent aan de slag met knoflook en sjalotten. Van de bollen knoflook worden tenen gebroken. De sjalotten worden gepeld.


Gepelde sjalotten uitplanten. 
Omdat de bollen kleiner zijn, kunnen ze iets dichter geplant worden 
(in de rij 20 cm, rij afstand 25 of 30 cm).


Het grondig pellen van de sjalotten heeft een groot voordeel. Rokken met schimmelinfectie worden verwijderd. De oorspronkelijke bol valt daardoor uiteen in 2 a 3 kleinere bollen. Door het verwijderen van de aangetaste rokken en de toename van het aantal bollen is de oogst gegarandeerd.

De plantuitjes kunnen zo de grond in. Uien en sjalotten steek je ondiep. Je blijft een puntje zien. Hieronder op de foto komen ze al weer de grond uit. Donderdag 19 februari werden de uitjes gestoken.


Sturon, dicht naast elkaar, 5 cm in de rij.

Over een week of 3 kan er met uitdunnen begonnen worden. Ze worden dan als bosuitjes verkocht. Smakelijk door bijna elk gerecht en gezond; allemaal vitamines en weet ik wat niet meer ... ?!

De plantafstand hangt af van het doel. Alleen bosuitjes: in de rij 5, rij-afstand 15.
Gemengd bosuitjes en uien: in de rij 5, rij-afstand 20 - 25. Alleen uien: in de rij 10, rij afstand 25. Als je iets kleinere uien wil telen, zet je ze in de rij op 7, 8 cm.

Tenen van de bollen knoflook breken is noodzaak. Verwijder geïnfecteerde tenen. Bespaart ruimte en voorkomt besmetting.


Knoflook steek je iets dieper (2,3 cm) in de rij 10 cm;
rij afstand 20 of 25 cm. 

Bijna alle gewassen worden strak langs de lijn geteeld. Een groot gemak als er gewied of belucht moet worden. Deze knoflook (Flavor) wordt voorjaarsknoflook genoemd. De kleine tenen steek ik ook dichter naast elkaar (5 cm). Later uitdunnen. Knoflook stengels zijn heel lekker! Smaakt naar knoflook en naar groen.


Najaarsknoflook (Vallelado) in de rij.

De knoflook is woensdag 8 oktober 2014 gestoken. Voor eigen gebruik heb ik afgelopen zaterdag de eerste stengels geoogst. Mmm ...

Geen opmerkingen: