Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu dertien seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

zondag 8 maart 2015

2015 februari onderhoud

Zaterdag 31 januari groot onderhoud. Elzen afzetten en meidoorn achterin langs het weiland knotten. De boom is de laatste jaren de lucht ingeschoten en moet nog maar eens opnieuw beginnen.


Eric en Maarten, zagen en opruimen. 
Meidoorn, twee omhoog geschoten takken staan er nog op. 
De warrige twijgen klitten en de stekels zijn ook niet mis.


Eric is medewerker op het landgoed Duivenvoorde. Omdat ik een beetje benauwd deed, bood hij aan om te komen zagen. Hij heeft routine. En altijd, keer op keer, zijn mensen bereid te helpen. Het verbaast me steeds weer.


Meidoorn is klaar; een deel van het takkenspel ligt er netjes naast.
Erik en Maarten veel dank!

Het zaaiseizoen 2015 is begonnen.
Zondag 22 februari zijn de tunnels in gezaaid. De bekende groenten: wortelen, bieten, sla en rucola. In het bed tussen de tunnels zijn plantuitjes gepoot, circa 1400 stuks. Ja, ze staan dicht op elkaar.


Vlonder bedekt de nieuwe voorraad kuil.

Het hout was verrot. De oude voorraadkuil achterin de schuur zakte in. Een probleem was ook, dat de muizen er vrij spel hadden. Genoeg redenen om een nieuwe kuil van beton tegels te maken ... (foto volgt nog).

Een voorraadkuil is 's zomers en 's winters ideaal. 's Zomers is de kuil koel en vochtig. Wortel en knolgewassen kunnen tijdelijk opgeslagen worden en ook bladgroenten kunnen gemakkelijk een nacht overstaan.
Het belang van een voorraadkuil in de winter spreekt voor zich. Bewaren van wortel en knolgewassen, maar ook van witte kool. De kool heet niet voor niets 'Langedijker Bewaar'.

Geen opmerkingen: