Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

zondag 26 maart 2017

2017 telen (2)

Bollen steken. Je drukt de bollen in de grond. Van plantuitjes en sjalotten staat het neusje net boven het maaiveld. Knoflook tenen steek je twee centimeter dieper.

Plantuitjes Sturon netjes op rij; afstand in de rij 7, 8 cm. 
Dichter in de rij kan ook. Vroeg dunnen, je oogst bosuitjes.
Werk wordt routine. Compost aanvoeren. Grove en fijne compost. Op een zaaibed gebruiken we fijne compost. Voor plantgoed grove. Ook grove compost voor erwten en bonen. Want erwten en bonen zaai je niet, maar leg je.

Kruiwagen laden, grove compost.
Nadat de palen voor het rijsgaas gezet zijn, wordt de compost over het teeltbed verspreid. Daarna wordt de teeltaarde diep belucht met een riek (5 tand stevig). We willen daarvoor een bedvork (broadfork) maken. Tot slot wordt het gaas gespannen. Peulen, doperwten en kapucijners pakken zich tijdens de groei steeds hoger vast.

De akker ligt klaar; de peulvruchten kunnen gelegd worden.


Voor eind september is het werk niet meer gedaan. In de maanden maart, april en mei leg je in de moestuin de basis voor het hele jaar. Elke dag is er veel te doen. Nu eerst kweektunnels verzorgen, ook water geven, maar niet te nat ...

3 rijen raapstelen, radijs (rechts), sla (midden) is opgepeuzeld. Maar door wie?
Gezellig, iedereen eet weer mee.

Geen opmerkingen: