Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zeventien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

vrijdag 27 mei 2022

2022 Grondfrees in bedrijf

Handen uit de mouwen en aan de slag. Maarten is machinist van de grondfrees. Dit najaar en komende winter hoop ik het werken met de frees ook onder de knie te krijgen. Natuurlijk heb ik wel proefgedraaid toen de frees op de tuin gedemonstreerd werd. Na de demonstratie waren we allebei overtuigd: met de grondfrees kunnen we onze biologische hobbytuinderij onder controle krijgen (onderaan een filmpje van het freeswerk).
De grondfrees maalt de groenbemester Gele Mosterd door de teeltaarde. 
In de biologische tuin- en akkerbouw is nog niet duidelijk wat de beste en meest efficiënte methode is om groenbemesters onder te werken. Onderploegen is efficiënt maar de groenbemesting zit door ploegen al snel te diep voor de wortels van het volggewas. Bovendien verdient volgens de laatste bodemkundige inzichten het stelselmatig omploegen niet meer de voorkeur. Feit blijft dat ook een grondfrees de bodem flink opschudt. 

Het blijkt een ingewikkeld verhaal. Tenslotte bepaalt de teler door kennis en ervaring de manier waarop hij zijn teeltaarde bewerkt. De Groentenhof ligt op een strandwal tussen Leidschendam en Voorschoten. De basis is zand. Ik beschouw het zand nu als substraat. Alle voedingsmiddelen voor de teelt van groenten moeten eraan toegevoegd worden; en omdat er biologisch geteeld wordt, dient alle voeding uit organisch materiaal te komen. Biologische mest is in de verre omtrek niet te koop; en op die manier blijft de toepassing van groenbemesters en compost over. 
Maarten aan het werk.
Op de voorgrond ziet u het resultaat
(de sleuf markeert het midden van het bed).
De Bolster adviseert het gebruik van 'uitgewerkte' compost. Pas de laatste jaren dringt het belang van de toevoeging "uitgewerkte' tot me door. Daarmee wordt bedoeld dat schadelijke schimmels, bacteriën en virussen in de compost geen voedingsbodem meer vinden, en er uit verdwenen zijn. Uitgewerkte compost voorkomt dus het in stand houden van virologische, bacteriële en schimmel ziekten. 
Oogst begin mei: Mooie radijs:
 Cherry Belle (rood) en EisZapfen (wit).
Op de Groentenhof kamp ik bijvoorbeeld met de bietenziekte. Hoewel deze ziekte vaak met het pootgoed binnenkomt, zoals aardappelen en plantuien, is mijn streven de komende jaren naar het ontwikkelen van een laag homogene teeltaarde. De ontwikkeling van bovengenoemde laag teeltaarde wordt gebaseerd op de toepassing van groenbemesters en  uitgewerkte compost. De grondfrees met een freesdiepte tot maximaal 30 cm kan hierbij uitstekend van dienst zijn. Over enige jaren hoop ik dus weer rode bietjes te telen.   

Aan het begin hoor je Maarten wat extra gas geven; 
en goed te zien is hoe de grondfrees de groenbemester door de aarde mengt. 
Het gefreesde bed krijgt niet het predicaat zaaibed,
wel zou er prima een gewas in uitgeplant kunnen worden.
Belangrijke vraag is wanneer er uitgeplant kan worden? Het zou heel goed kunnen dat je een maand moet wachten. Omdat het composteren van groenbemesters in de teeltaarde zuurstof vraagt. Op die manier is het mogelijk dat de wortels van het plantgoed een gebrek aan zuurstof krijgen. En misschien is het daarom beter voor het uitplanten nog een keer te frezen voor extra beluchting?
Zaterdag 14 mei is er gefreesd;
en maandag 16 mei foto zijn er pompoenen uitgeplant
(opgekweekt in de 'kouwe bak).
En natuurlijk een snuffel van Jack!
Allemaal vragen! De hobbytuinderij is een proeftuinderij geworden. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat?

Geen opmerkingen: