Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zestien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

vrijdag 25 november 2011

plezier jacht versus duivenvoorde-corridor

Het 'Pact van Duivenvoorde' is door alle partijen - de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Leidsendam - Voorburg - enorm geroemd. Gras voor glas.
Het is stil geworden. Door het kabinetsbeleid staat de aanwijzing van de Duivenvoorde-corridor als ecologische verbindingszone op losse schroeven. De website 'Pact van Duivenvoorde' zou 15 juli weer in de lucht zijn, maar er is nog steeds niets te zien. Dat spreekt boekdelen.

Jammer. Het beheer van een ecologische verbindingszone vraagt op allerlei terrein om maatwerk. Dat geldt zeker voor faunabeheer. Voor jacht, anders dan een beheersjacht, zal geen gegronde reden meer zijn. In de documenten, die ik er op nagelezen heb, wordt er over de jacht vreemd genoeg met geen woord gerept. Dus zolang de Duivenvoorde-corridor niet de status van ecologische verbindingszone krijgt, blijft de kwestie hangen.

Verleden jaar heb ik de hazenjacht in de Duivenvoordse polder eens gadegeslagen. Er waren veel hazen. Ik ben geschrokken. De dieren worden in een hoek gedreven. Natuurlijk ontsnappen er wel de nodige. Maar iedereen langs de Noortheylaan (-pad) kon zien, dat lukraak elke haas, die uit de dekking kwam, kon rekenen op een schot hagel. Ik zag een kerngezond dier, vol levenskracht, een meter hoog springen, stuiptrekken en sterven. Enige afweging was er niet. Het was een boerenkermis, de hoofdattractie was prijsschieten.

De stichting Duivenvoorde neemt op dit punt zelf geen enkel intiatief. Natuurlijk, hoofdzaak voor de stichting is het landgoed in stand te houden. Dat komt er meestal gewoon op neer, dat de eindjes aan elkaar geknoopt moeten worden.
Toch zou de stichting de eigen visie aangaande het beheer af en toe wat bij kunnen stellen. Ook, mede gezien de maatschappelijke ontwikkelingen, zou de stichting geloofwaardiger worden wanneer zij laat zien, dat de ontwikkeling van de Duivenvoorde-corridor een onderdeel is van deze visie.
Ja, soms moet men de nek ergens voor durven uitsteken, en duurzame veranderingen nastreven. Een voorbeeld stellen voor iedereen. Op den duur betaalt zich dat dubbel en dwars terug !

Nu is het vermoeden sterk, dat een vos, die het landgoed Duivenvoorde insteekt, er niet meer levend uitkomt. Ook valt op, dat er naar verhouding weinig roofvogels in het gebied zijn. Hetzelfde geldt voor Vlaamse gaaien en Eksters. Hoe komt dat?
Nogmaals, het zou de stichting sieren wanneer het alvast begint met beheer, dat aansluit bij de Duivenvoorde-corridor als ecologische vebindingszone in wording. Nieuw faunabeheer zou een eerste, belangrijke aanzet zijn.

En misschien blijken er dan ook genoeg 'vrienden van Duivenvoorde' te vinden, die jaarlijks een donatie over hebben voor het landgoed. Een stichtingsbestuur dat duurzaamheid nastreeft en het park toegankelijker, publieksvriendelijker maakt, verdient alle steun.

Met de vriendelijke groeten vanuit de Duivenvoorde-corridor !

PS. Volgende week vrijdag, 2 december, staat er voorlopig nog wel een hazenjacht in de Duivenvoordse polder gepland. U bent gewaarschuwd !

3 opmerkingen:

Hester zei

Helemaal mee eens! We moeten zuinig zijn op deze mooie dieren die in het volle westen toch al zo bedreigd worden. Om maar te zwijgen over de eendenjacht...

Ijsvogel zei

Ook ik ben het er mee eens! Laat ons nog lang genieten van de (Duivenvoordse) polders in onze omgeving en van de dieren, die er leven.

José Knepflé zei

En Duivenvoorde ziet dit bericht niet zitten? Ik vind je opmerking dat met een eerlijker jachtbeheer er vast meer mensen willen doneren, erg positief, daar zouden ze blij mee moeten zijn.
Jagen op de wijze die je hier omschrijft, is geen kunst en onwaardig.