Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

zaterdag 17 december 2011

voortgang week 50

Enfin, gelukkig vandaag weer eens een aardige dag!

Het clubje elzen achterin langs de sloot, uitgeplant in het eerste najaar van de Groentenhof (2007), is geveld. Volgend jaar lopen ze weer uit. Hakhout, maar wel heel kleinschalig. Schaduw viel dit jaar toch iets te zwaar op akker H (klein fruit, bessen en aardbeien).

gisteren, veel regen, zeiknat, een deel van de 'oogst', elzenstammetjes;
goed voor circa  35 uur stoken in de houtkachel (Scan Basic 1)

Wist u trouwens dat bessen - rode en zwarte - heel graag in de buurt van elzen groeien? Net zoals peulvruchten binden elzen stikstof in de grond. En daar profiteren de bessenstruiken graag van. Jip, het zit allemaal mooi in elkaar.

Omdat het stekken van de zwarte bessen - in maart van dit jaar - heel voorspoedig is verlopen, heb ik deze week langs de slootkant ook maar een hele rij uitgeplant. In totaal staan er nu 40 struiken op de Groentenhof. Over een jaar of drie zou er dan in een seizoen zomaar dertig kilo geoogst kunnen worden. Ja, wat moet je er mee? Zien we later weer. Nou ja, bessenssap van maken, natuurlijk!

zwarte bessen struiken, jonge aanplant

Geen opmerkingen: