Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu dertien seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

donderdag 29 december 2011

laatste bericht 2011

Maandag tweede kerstdag is het pootgoed voor komend seizoen, 2012 besteld. Aardappelen, uien (Sturon) en sjalotten (Red Sun).
Knoflook (Vallelado) en Radar (winteruien) zijn in oktober al uitgeplant.

De knoflook - eind oktober gestoken - staat er goed op. 
 geniet u vooral ook nog even na van de zomer:  begin juli 2011  

Angela Bouma (biologischpootgoed.nl) stuurde een 'brandmail' over de gevolgen van de extreem natte zomer. Opbrengst van knoflook en aardappelen viel tegen, hogere prijzen dus. En jawel, Raja's zijn maar in beperkte mate beschikbaar. Juist nu u die aardappel zo ging waarderen. Altijd wat!
Ook de verzendkosten zijn flink gestegen, maar dat heeft dan weer niets met de natte zomer te maken.
Beetje kommer en kwel nog op de valreep. Maar het kan de pret om het afgelopen teeltseizoen niet drukken.

De tuinwerkzaamheden in deze tijd van het jaar doe ik graag, zoals wilgen knotten, (rustig) het land bewerken, kanten/stroken maaien en opruimen, organisch materiaal naar compostplaats afvoeren, en composthopen om- en opzetten.

onderhoudswerkzaamheden: wilgen knotten
Om de twee, drie jaar knotten, en elk jaar een stuk of wat.
Zodoende wordt het nooit helemaal kaal
(is voor de vogels ook leuker).

Het is nu ook de tijd om thuis het zaaiplan voor volgend jaar uit te werken. De hoofdlijnen liggen inmiddels vast. De peulvruchten, aardappelen, uien, sjalotten en knoflook hebben een plaats gevonden. Nu de overige groenten nog. De regels voor de wisselteelt worden zoveel mogelijk in acht genomen. Dat spreekt voor zich.

Geen opmerkingen: