Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

maandag 22 april 2013

voortgang week 16 (2013)

De weken beginnen voorbij te vliegen ... ideaal weer voor de bollen: knoflook, sjalotten en uien; droog en vooral niet te nat.


Knoflook Vallelado, mooi frisgroen in de rij.

De overige gewassen, vooral de bladgroenten, ontberen groeizame lentedagen. Als het zo doorgaat duurt het nog wel tot begin juni voordat het eerste kropje sla geoogst wordt ... wat jammer.

Misschien over twee weken raapstelen. Klanten komen inmiddels al wel een kijkje nemen. Dat is leuk natuurlijk.

Als groenteteler moet je uit een 'zeker' hout gesneden zijn. Stomweg doorzetten zo lang als je kunt, je niet van de wijs laten brengen ... de storm verleden week scheurde twee tunnels aan flarden.


Sturon (ui), de uitjes doen hun best ...

Onlangs sprak ik met Jan, oud groenteteler uit de buurt. Verleden jaar ging hij met pensioen. Nee, groente teelde hij niet meer. Ja, voor eigen gebruik.

Veertig jaar geleden kon hij uit de groenteteelt nog een inkomen halen. Volgens hem is dat nu absoluut onmogelijk. Ook biologisch lukt dat niet. Misschien met veel vrijwilligers en eigen grond. 

Wat Jan vertelde was mij ook al opgevallen. "Voor een bosje bloemen betalen mensen graag de hoofdprijs. Maar een krop sla is altijd te duur." Dat stak hem nu nog, en mij ook.

Leuk is dat volgens Jan de lekkerste peen uit Leidschendam en omgeving komt. Het is maar dat u het weet! Ik wist dat trouwens al lang. De zomerwortelen (Nantes 2) gaan als zoete broodjes over de toonbank.

Ze moeten alleen nog even gaan groeien. Laat het eindelijk lief lenteweer worden ... Alstublieft!

Geen opmerkingen: