Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zestien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

zaterdag 10 november 2018

2018 impressie (8)

Zonlicht weerkaatst tegen het raam. De koude bak is ingezaaid, linker helft veldsla en rechter helft nog meer winterpostelein. Vooral ook 's winters zijn verse bladgroenten welkom.
Eind september.
En met tegenlicht. Het bed ziet er netjes, strak opgemaakt uit. Zo is het toch? Laag licht verraadt het najaar. Maar je voelt dat de temperatuur nog aangenaam is. 
Wanneer het nat en koud dreigt te worden, monteer ik de kopstukken en leg ik de ramen. 
Wat een oogst dit jaar. Ook de walnotenboom doet mee. Voor het eerst kilo's verzameld. Ik eet er nog steeds van. De walnoten smaken zacht, geen bittere toon.
Walnoten snel drogen is het advies. Bast verwijderen dus ... 
Vier kweektunnels in colonne. Daarin uitgeplant zijn andijvie en verschillende soorten sla; gezaaid, raapstelen en veldsla.
Vooral in het najaar mag de grond in de kweektunnel niet te nat zijn. De zon verliest snel aan kracht. De planten trekken en worden slap. Bovendien zijn ze gevoeliger voor rot.
Groenlof is ten onrechte een vergeten groente. Zelf vind ik groenlof smakelijker dan witlof. De bereiding is ouderwets: in de oven met ham en kaas.
Een struik groenlof in volle glorie
En drie weken later kiemt de winterpostelein en de veldsla. Alles volgens plan. Wat mooi dat het voorspoedig verloopt. Soms zit het mee. Nou ja, wat de teelt betreft zit het dit jaar vooral mee.
Zondag, 21 oktober.
Een tuin vol groenten, wij eten elke dag. Wanneer u even tijd hebt, lees dan eens op mijn blog Schrijfvlijt het eerste deel van een serie met als titel 'vrij voedsel (1)'. Klik hier voor de link naar het artikel ...

Geen opmerkingen: