Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zeventien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

zondag 24 april 2011

voortgang week 16

Leuk, die reacties ! Dank daarvoor.

Een enerverende week, die week 16. Het was nu of nooit, daarom de knoop maar doorgehakt en een motorpomp Honda WX10 gekocht. Een 'diepte' investering, zeg maar.
Gelukkig kon ik van het landgoed (Dick de Vlieger) twee sproeiers en slangen lenen. Nou, daar was ik natuurlijk heel blij mee. Want als de dingen, vanwege de aanhoudende droogte, zo snel moeten gebeuren neemt de kans op miskopen toe. Door de ervaring met deze sproeiers weet ik nu welke voor mij meer geschikt zullen zijn.

Tsjonge, wat een uitkomst ! Nu wordt er echt gesproeid.
Effe rekenen:
Sinds donderdag: 3 dagen, per dag 2 uur, totaal 6 uur gesproeid.
Pompcapaciteit 140 lt/min; instelling circa 45 lt/min, 2700 lt/uur => totaal over 3 dagen = 16200 lt (ruim 16 kubieke meter).
Brandstofverbruik 2,5 lt benzine (euro 95), valt me mee !
Beregening over 3 akkers, gezamelijk oppervlak plusmin 500 m2.
De hoeveelheid neerslag is dan 32 lt/m2 (= 32 mm/vierkante meter). Dat komt overeen met een flinke onweersbui. En zulke buien doen er toe ! Dat zie je de volgende dag al aan het gewas. Kortom, er wordt weer geteeld. Komende week ook weer verder met het uitvoeren van de zaaiplannen.

Een volkstuinder vroeg naar het telen van zomerworteltjes. Weet u, worteltjes telen vraagt enige stuurmanskunst. Maar op een volkstuin kan er al gauw wat meer aandacht aan besteed worden en een klein bedje van een paar vierkante meter of minder is ruim voldoende voor twee personen (zie binnenkort: label, gewastelen, zomerwortelen).

De aardbeien staan er nog steeds heel mooi, gezond bij, en ze bloeien nog volop. Er willen mensen reserveren . . . hopelijk komt het goed met de oogst . . . want die is pas over een week of drie, vier .  .  nog even geduld alstublieft.
Goede Paasdagen verder !!!

Geen opmerkingen: