... hooi opsteken (kar vol laden), samen met Erik (links) en Rien (midden) ...
... foto van Dick de Vlieger ... een fraai park ... Engelse landschapsstijl.
Maaien en afvoeren. Zodoende verschraald de grond, dat wil zeggen, wordt armer, minder voedselrijk. Over het algemeen krijgen diverse kruiden dan een kans om een plekje te veroveren. Inmiddels groeit er blauwe knoop, ratelaar en volgens Dick de Vlieger - terreinopzichter van het landgoed - komt de rietorchis (scrolt u vooral even verder voor de prachtige foto's) er ook steeds vaker voor.
Omdat bijvoorbeeld de stierenwei, achter het kasteel, nogal drassig is, droogt het hooi meestal niet snel genoeg. Ook zit er veel pitrus in. Pitrus is voor veevoer ongeschikt. Zo af en toe, als het weer het toelaat, lukt het toch om een partij hooi te verkopen.
De regel is dus: maaien en afvoeren. Maar voor sommige planten steekt het nauw. U heeft waarschijnlijk gelezen, dat de grond voor de ratelaar ook niet te voedselarm mag worden. Dus wanneer, zoals dit jaar, niet al het hooi afgevoerd kan worden, komt dat de ratelaar in ieder geval goed uit. Dick de Vlieger is nog wel van plan om het hooi te klepelen. Dit bevordert de humusvorming (zie "compost maken (1)").
Maaien en afvoeren. Een mooie samenloop van omstandigheden, want in de biologische tuinbouw kan oud gras, oud hooi, uitstekend dienen om de aarde, de teeltbedden mee af te dekken.
Natuurlijk, het is allemaal best veel werk, maar dit jaar krijg ik zeker de indruk, dat de teeltaarde op de Groentenhof vooruit gaat, voedselrijker wordt. Vergeet niet, dat al het hooi tenslotte ook composteert. Het mes snijdt dus aan twee kanten: bodem beschermen en bemesten; en dat dus al sinds het najaar van 2007.
Mederwerkers en vrijwilligers van het landgoed Duivenvoorde hartelijk dank!
'Vele handen maken licht werk.'
en klaar is Kees (Jan) . . . wegwezen dus . .
en klaar is Kees (Jan) . . . wegwezen dus . .
hooi (2), wordt vervolgd ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten