Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu dertien seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

maandag 21 mei 2012

ode (2)

In dezelfde kwartaalbijlage staat ook het artikel van Saskia Teppema: "Boer en bedrijf".

Hartstikke mooi allemaal ! Positief? Natuurlijk! Te positief? Ik denk van wel.

De blik van Carolyn Steel is veel scherper.
(Onder de klik van Carolyn Steel de Youth Food Movement! Interessant om even te lezen)

Carolyn heeft het over herwaardering. Daarmee trekt ze de huidige economische orde in twijfel.

Dus als u in de gelegenheid bent, is haar artikel de moeite van het lezen zeker waard (zie de kwartaalbijlage van Ode bij NRC Handelsblad op pagina 22 en 23).

Daarom daag ik jonge, slimme economen uit een nieuw model te ontwerpen, een nieuw economisch model. Een model waarin duurzaamheid, bescherming van de bronnen, verdeling van voedsel voorop staan.

Het is van het grootste belang. Jonge mensen met een ideaal maar zonder eigen vermogen of land kunnen in de land- en tuinbouw niets beginnen. Er valt geen boterham mee te verdienen. Inspanning en zorgen zijn er des te groter. (Hier kan ik een beetje over meepraten.)

Tot slot nog maar eens Carolyn Steel citeren: 'Het wordt tijd voor andere manieren om de ruimte in te delen en te bewonen, voor een vitale band tussen stad en platte land, voor respect voor degenen die met voedsel werken en eerbied voor alle plaatsen, planten en dieren waar voedsel vandaan komt, oftewel de natuur.'

(bron: "Een plaats aan tafel";  pagina 22 en 23, kwartaalbijlage van Ode bij NRC Handelsblad, zaterdag 19 mei 2012)

Verwante berichten: ode (1) en kringloop

Geen opmerkingen: