Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu dertien seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

zondag 20 mei 2012

voortgang week 20 (2012)

Vergeet u niet de peulvruchten op te  binden. Iedere week een paar touwtjes. Het gaat nu snel.
De doperwten vormen bloemknoppen.

Oogstverwachting: begin juni ! Met half juni nieuwe aardappelen ?! Let's roll . . .

Blauwschokkers en Eerste Vroege Mei (links) opbinden 
als ze terugvallen vermindert de oogst aanzienlijk;
uiterst rechts aardappelen, Frieslander

Zie voor het vervolg: aardappelen en peulvruchten telen

Tja, over de familie winterkoning kun je alleen maar vertellen. Woensdagochtend zijn de jongen uitgevlogen.

Ze houden nu achterin huis, in de afscheiding met het weiland; liguster, meidoorn, veel brandnetels en een composterende snoeihout ril. Een spektakel. Mooi dat ze daar genoeg voedsel kunnen vinden.

Zie hier het nest van winterkoning; 
(een bundel netten is verwijderd). 
Gestoffeerd met dons, ziet er ideaal uit. Daar scoort zo'n vent natuurlijk wel mee . . .
(foto, van donderdag 18 mei)

Laat de aardbeien dan maar vruchtzetten . . . . onder begeleiding van een beetje bestendig voorjaarsweer als het even kan . . . ja, graag . . . !


Als je 's-morgens vroeg het land oploopt, rennen de hazen tussen je benen door. Nog even en ik kies voor het beroep van poelier: eenden, hazen, houtduiven (zijn dol op rucola) en gefrituurde wilgenhoutrups. Ik zie daar wel brood in.

Nog even klagen. Je bent groenteboer of je bent het niet, toch? Iedereen die de Groentenhof bezoekt zegt dat het er allemaal verzorgd bijligt. Dat is ook wel zo maar de oogst tot op heden is minimaal.

Te nat en te koud. De aardappelen zijn begin deze week nog een keer terug gevroren. Dat was omstreeks de IJsheiligen. Dat hebben we dan ook maar weer gehad.

Ach ja, misschien wordt het dit jaar wel een goed bonen jaar? Je weet maar nooit.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Hans, als groenteboer heb je aardig wat dieren-in-je-tuin! Prachtige foto van het nestje van de winterkoning, leuk dat je die op je blog plaatst.
Verder een dank voor de opbindfoto's: direct zelf ook uitgevoerd. Bij mij blijven de doperwten duidelijk achter bij de schokkers: begin juni ga ik niet halen maar ja ik ben ook geen groenteboer.
Groet David-Jan

Hans Spitzers zei

Vandaar overweeg ik om daarnaast maar poelier te worden . . . houtduiven die rucola gegeten hebben, zullen toch wel lekker smaken?