Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zeventien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

woensdag 27 november 2013

anekdote

Enige weken geleden ontving ik van Nico van Bohemen een anekdote over de gebroeders Doeve. Tot eind 2005 was Nico terreinopzichter van het landgoed Duivenvoorde.


Compostplaats, donderdag 12 april 2012.

Op de blog kwam Nico het onderwerp compost maken tegen. Zonder dat ik het weet, zet ik een oude traditie voort, aldus Nico. Het verhaal speelt omstreeks veertig jaar terug:

"Toen ik nog maar pas op Duivenvoorde werkte, kwamen er een paar ouderwetse en in mijn ogen ook oude tuinders blad harken om er thuis compost van te maken. De tuinders kwamen uit Leiden. In die tijd lag er in Leiden nog grond waarop tuinbouw werd bedreven.

In het park viel er veel meer blad bij elkaar te harken dan tegenwoordig. Zowel het voorbos(*) als het bos rond de tennisbaan was nog een gesloten beukenbos. Daardoor was er  bijna geen onderbegroeiing.


Deze gebroeders Doeve golden toen wel als zeer ouderwets. Of waren ze hun tijd ver vooruit? Misschien waren ze wel de laatste biologische tuinders.

Het is wel grappig te vertellen, dat de één op de fiets kwam en de ander met de bus. De laatste kon namelijk niet fietsen, en allebei met de bus was weer een beetje duur. Daarom werd de één als de fietser en de ander als de loper aangeduid.

Ze leenden op Duivenvoorde een paar kruiwagens en reden het geharkte blad op een zestal hopen. Vervolgens leenden ze een vierwielige handwagen om die 6 hopen bijeen te rijden tot 2 hopen. Daarna kwam een vrachtrijder uit de buurt het blad ophalen. Als hij bij 6 hopen moest stoppen was dat, dachten zij, een stuk duurder."


(*) Het voorbos ligt rechts vanaf de ingang aan de Veurseweg tot waar het weiland de Laan van Duivenvoorde raakt.


Tja, er is een tijd geweest dat groenten telen nog lonend was. Graag zou ik ook die traditie voortzetten.


De Groentenhof, tuinbouwgrond, donderdag 17 november 2011

Compost maken van herfstbladeren: een prima manier om 'afval' te verwerken. Dat hadden de gebroeders Doeve al wel begrepen. De laatste jaren gaan er steeds meer stemmen op dat het bodembeheer anders moet. Dus ja, de gebroeders waren hun tijd ver vooruit.

O ja, voor zover ik kan na gaan lag de kwekerij van de gebroeders Doeve op Cronesteyn . Op dit moment is de grond in gebruik voor schooltuinen. Prima tuingrond wordt er vermeld. Dat wil ik geloven.


Winter, de hof onder een deken, donderdag 17 januari 2013.

Het is koud, maar het ziet er toch prachtig uit? Misschien komt de komende winter ook weer langs met fraaie plaatjes ... 

Geen opmerkingen: