Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu dertien seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

maandag 5 mei 2014

kweektunnel (7)

Kweektunnels verzorgen vraagt enige stuurmanskunst. Niet te nat en niet te droog, op zijn tijd onkruid wieden. Handig wanneer dit gecombineerd kan worden.


Een boog van regen over de kweektunnelbedden. 
(Rechts bolgewassen, voorgrond sjalotten, daarachter voorjaarsknoflook en uien.)
Daar in de verte, wie zit daar?

Veel wortel- en bietenloof. Waterdruppels wegen zwaar.

Het is nu zaak om de gewassen af te harden. De sla is nog niet zo ver. Voor bladgewassen is dat ook van minder belang. In de namiddag heb ik de tunnel weer over de sla gezet.


Midden: sla: Twellose Gele krijgt vorm (de foto's zijn gemaakt op zondag 4 mei).

Voor de wortelen en bieten geldt een ander regiem. Met zoveel gezond loof wordt het tijd om 'vrucht' te zetten. De groei dient afgeremd te worden. De komende dagen wordt er redelijk - zacht - weer voorspeld. Vandaar, dat ik de tunnels open laat liggen. De gewassen schrikken en gaan reserve voedsel opslaan: de bietjes en wortelen zetten zich ... En daar gaat het om ... Wij eten het opgeslagen reservevoedsel van de wortel - en knol gewassen. Zo simpel is dat ...

Oogstverwachting: over twee weken de eerste zomerwortelen (Nantes 2), rode bietjes (Egyptische platronde) en sla (Twellose Gele) van het seizoen 2014?! Het lijkt een record te worden ... de afgelopen zeven jaar nog nooit zo vroeg geweest.

Het vorige deel, deel 6 van de kweektunnel cyclus leest u hier. Lees ook het volgende deel: kweektunnel (8).

Geen opmerkingen: