Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu dertien seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

maandag 19 maart 2012

aardappelen (1)

Frieslander, een supervroege aardappel. Midden maart. In de grond ermee dan. Als het weer een beetje meezit kan er begin juni geoogst worden.

Aardappel akker C, Frieslander poten.

De teeltaarde schep ik af tot net onder het maaiveld. Met de hark trek ik een geul. Om de circa 40 cm een pieper leggen - ze liggen nu een cm of 3 diep - een halve schep compost erop. Pas de volgende dag aard ik nog een weinig aan; de teeltaarde is dan wat op temperatuur gekomen.

Aardappel akker J, Raja - een middenlaat, roodschillig ras - poten.

Nu is het kwestie van wachten totdat de spruiten boven de grond staan. Dan moet er opnieuw aangeaard worden. Later nog misschien nog eens, hangt van de groei af. Door aanaarden bouw je een rug op. De rug mag wel een centimeter of vijftien hoog worden.

Het voordeel van deze methode -aanaarden en rug opbouwen - is dat het onkruid ook ondergewerkt wordt. De wortels van de aardappelplant blijven onaangeroerd. De planten vormen in de rug al spoedig nieuwe aardappeltjes.

Voorbereiding akker J: groenbemester Phacelia, juni 2011

Door de compost en zoals u hierboven ziet vooral ook door groenbemesting (Phacelia) zijn de verwachtingen voor dit jaar hooggespannen.

Biologisch aardappelen telen wordt vervolgd . . . zie aardappelen telen (2)

Geen opmerkingen: