Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

donderdag 8 maart 2012

tuinbonen

Vroeg, heel vroeg voorjaar. De mooiste tijd van het jaar. Nu ja, er zijn veel mooie tijden. Er is nog de rust. En alles verloopt nog precies volgens schema.


Wat een naam . . . en de toevoeging Eleonora getuigt toch van enige Hoogheid ? Vicia faba. Prachtig, die namen en ja, vooral ook gewoon een smakelijk boontje!

Vandaag waren de tuinbonen dus aan de beurt. Tuinbonen worden niet gezaaid maar gelegd. Alles netjes in de rij, dat is de regel op de Groentenhof. Later als er gewied en belucht moet worden, bespaart dat veel tijd.

Klanten worden ieder jaar weer lyrisch. Jonge tuinbonen met een plukje vers bonenkruid; tegen die tijd zijn er ook nieuwe aardappelen, een lenteuitje en daar een gebraden biologischworstje bij. Kortom, ik weet weer waarvoor ik bezig ben.

Circa 50 bonen op een bed. Rijafstand 60 cm, in de rij 20 cm. De rijafstand verkleinen of dichter in de rij leggen verhoogt de opbrengst niet, integendeel. De planten schieten de lucht in en groeien onvoldoende uit. Neemt u vooral het zaaiadvies van de Bolster ter harte.

Akker G; drie bedden tuinbonen zijn gelegd;
ruim 150 bonen zullen de komende weken kiemen. 

Geen opmerkingen: