Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu dertien seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

zondag 4 maart 2012

effe tussendoor

De rij wilgen in het weiland naast de Groentenhof zijn geknot.

Ziet er afgewerkt uit: een plaatje (het weer is een beetje somber maar dat is niet erg).

Het grootste deel is door het LOP (Landschap Onderhoud Projecten) gedaan - daar wordt werk verricht! Zowel de natuur als iedere natuurliefhebber is ermee gediend. Prima.

Het restant is door de buitenmedewerkers en vrijwilligers van het kasteel Duivenvoorde geknot. Het snoeihout moest natuurlijk ook uit het weiland verwijderd worden.

Het zware hout wilde ik graag hebben. Dat is dus om de hoek.

 Zie hier de oogst ! Vooraan de weg ligt er ook nog een vracht.

Nu ja, dat is dan ook weer geregeld. Mede dankzij de werkers van Duivenvoorde. Zelf heb ik ook meegeholpen. Dat spreekt voor zich.

In een houtkachel stookt wilgenhout ideaal: paarsrode, blauwe vlammen. Als het hout maar goed droog is. Die kleuren duiden op een schone verbranding. Met een houtkachel kan er rustig gestookt worden.

Nadat het hout is uigevlamd, blijft er voldoende houtskool over. De houtskool gloeit nog minstens een half uur na. Daarna wordt het tijd om weer eens op te leggen.

Nu alleen nog 'effe zagen' en opruimen . . . drogen gaat dan weer vanzelf . . .

Vervolg: voortgang week 10 (2012).

Geen opmerkingen: