Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu elf seizoenen onderweg, voorjaar 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen ook onderwerpen aan de orde die belangrijk zijn voor de biologische teelt.

dinsdag 24 juli 2018

2018 impressie (6)

Droog weer heeft zeker voordelen. Mits het grondwater niet ver weg zit. Schimmels krijgen geen kans. Een keer schoffelen of onkruid verwijderen is effectief. De zon maakt er korte metten mee. Nog nooit zo'n grote oogst peulvruchten ... het kan niet op. Groenten hebben zon nodig en ja, die schijnt volop.
Begin juni rabarber en lente-uitjes,
klaar voor de verkoop

Prachtige tuinbonen. Lieveheersbeestjes deden hun werk, geen luis dus; en de planten weerstonden de bladrandkever.
Tuinbonen plukken.
Bed knoflook (Vallelado), de knoflooktenen zijn eind september 2017 gestoken.
Knoflook oogsten.
Een groot deel van de knoflook herstelde zich goed na de natte winter. Knoflook gedijt bij droog en warm weer. Maar dat weet iedereen.
Oogst binnenhalen,
wanneer er even tijd is, moet de knoflook schoongemaakt worden.
Het verwerken van de oogst vraagt aandacht. Bolgewassen kan je na het oogsten niet aan hun lot overlaten. Belangrijk is drogen. Gebeurd dit onvoldoende, dan slaan schimmelziekten alsnog toe.
Oude veilingkistjes vol rode en witte bessen.
Bessenoogst, ook de kruisbessen waren heerlijk zoet. Verkoop was een succes. Jammer, dat de tijd zo kort is. Volgend jaar wil ik met de bessen nog meer aan de weg timmeren. Eerst maar eens zien wat de struiken doen komend voorjaar ...
Drie jonge torenvalken in de kast.
Wat een luxe. Dit jaar voor het eerst geen noemenswaardige schade aan de peulvruchten. Torenvalken houden de veldmuizenstand binnen de perken.
Jonge torenvalk op ton.
Dagelijks worden er muizen aangevoerd. Stilaan trekken de jongelui weg. Af en toe zijn ze er nog, ik hoor ze vooral.

Grote oogst van zwarte bessen. Zwarte bessen smaken bijzonder, niet bepaald lekker. Dit jaar goed gerijpt. Afijn, eten hoeft niet alleen maar lekker te zijn. Tjonge, wat moest ik lachen om zijn uitspraken. 
Oogsten, bekende methode: doek op de grond,
schudden en plukken, bessen laten vallen.
Courgetteplanten zouden als eenjarige sierplanten niet misstaan. Per stuk hebben ze wel een vierkante meter nodig om uit te groeien. 
Ook de oogst van courgettes is begonnen.

Geen opmerkingen: