Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zeventien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

zondag 29 mei 2011

teeltaarde

Over teeltaarde zal een teler van biologische groenten lyrisch spreken. Misschien zelfs een lofzang aanheffen: de aarde waarin de plant tot wasdom komt.

De teeltaarde moet dus alle voedingsstoffen bevatten die het gewas nodig heeft. Niet te veel en niet te weinig. Dat geeft de groenten kracht en smaak. Te veel voedingsstoffen maken de plant slap. Goede teeltaarde zorgt ervoor dat een plant weerbaar wordt.
Gewassen die gebrek lijden zijn vatbaar voor ziekten en plagen. Bedenk dat een gezonde plant voldoende weerstand heeft. Zo'n plant zal - hoe smakelijk zijn verschijning ook - niet snel aangetast worden.

Toch is een ander evenwicht minstens zo belangrijk. Zijn er voldoende natuurlijke plaagbestrijders op de been om schadelijke insecten uit te schakelen? Bekende voorbeelden zijn het lieveheersbeestje en de sluipwesp.

Buiten, in het 'vrije' veld ben je als biologisch teler mede afhankelijk van je naaste omgeving. Is er voldoende onverstoorde ruimte waarin evenwicht kan ontstaan? Dat is de vraag! U begrijpt, ik kom daar steeds weer op terug: op de samenhang.

Naar de status van de teeltaarde kunt u onderzoek laten doen. Anderzijds geven de onkruiden die er op de tuin groeien informatie over de bodemgesteldheid.

Wanneer u op zanderige grond een moestuin begint, zou u er goed aan doen de eerste vier, vijf jaar geen rode kool of bloemkool te telen. U 'forceert' daarmee de grond, zoals dat genoemd wordt. De teelt zal mislukken; of u gaat alsnog over tot het nemen van draconische maatregelen (kunstmest en insecticiden).

Met wat zelfgemaakte compost zal de teelt van bijvoorbeeld worteltjes meer kans van slagen hebben en wat dacht u van sperziebonen !

Kortom, voor een teler van biologische groenten is de teeltaarde zijn stokpaardje. Er valt veel over te vertellen.

Het maken van 'schone' compost is hierbij een belangrijk onderdeel ! De laatste vijftig jaar heeft de kennis over de rol van organische stof en de toepassing hiervan een vlucht genomen.

Hieronder, teeltbed (D04), Flakkeese 2 (winterwortel). U ziet het zaad vermengd met zand in de voren liggen. Rechts een bed zomerwortelen, links knoflook, op de achtergrond aardappelen en sla.


wordt vervolgd dus ...

Geen opmerkingen: