Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zeventien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

maandag 16 mei 2011

rode bieten

Wist u, dat ik nooit geweten heb dat rode bieten zo goed in de smaak vallen. Dat er zoveel liefhebbers voor zijn. Vandaar dit bericht.

De Egyptische platronde (gezaaid in de broeitunnel) schieten nu al wel een beetje op. Maar bieten nemen hun tijd. Net als wortelen staan ze ruim twee tot drie maanden op het land (van zaaien tot oogsten).

Op de Groentenhof worden er drie soorten geteelt. De Egyptische platronde, Kogel 2 en Cylindra.
  • De Egyptische platronde groeien wat sneller en kunnen ook eerder gezaaid worden. Bovendien zijn ze minder geschikt om te bewaren. Daarom begin ik dus met dit ras; eind februari in de broeitunnel en half maart buiten op een heel bed.
  • Vervolgens is Kogel 2 aan de beurt: midden april, heel bed. Kogel 2 heeft een zuivere smaak en kan uitstekend bewaard worden. De beste zaaitijd om te bewaren is eind mei; dus nog eens twee hele bedden. 
  • Tussendoor zaai ik midden mei nog een heel bed Cylindra (type Halflange). Dit ras is nog fijner van smaak en kan daarom goed dienen om rauw gegeten te worden, bijvoorbeeld geraspt op salades.
In totaal 115 meter rode bieten !

De teeltaarde mag niet te veel stikstof bevatten. Liefst in het najaar breng ik de compost al op de bedden. Voorlopig hoef ik me geen zorgen te maken dat de teeltaarde op de Groentenhof te voedsel rijk zou worden.

Omdat de bieten in de rij op 7 tot 10 centimeter uitgedund worden, leg ik om de zeven centimeter een zaadje. Het zaaien kost daardoor natuurlijk iets meer tijd. Het voordeel is later dat uitdunnen en onkruid wieden veel gemakkelijker is. De onderlinge afstand tussen de bietjes klopt al.

Het zaadje van een biet (ook dat van snijbiet) is feitelijk een vrucht die gemiddeld drie zaadjes bevat. Dit type zaad wordt ook wel een 'vruchtkluwen' genoemd. Er kunnen dus uit een zaadje zeker wel drie plantjes kiemen. Vandaar dat er toch nog uitgedund moet worden.

Zolang het bietenloof de bodem niet bedekt is regelmatig beluchten en onkruid verwijderen het advies. De planten zullen nu snel 'dicht' groeien, en de biet zal zich zetten.

Een recept leest u hier. Eet u smakelijk !

Geen opmerkingen: