Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zeventien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

zondag 1 mei 2011

volkstuin

Nee, zeker niet, ik wil u niet ontmoedigen. Maar een volkstuintje nemen en even lekker, gemakkelijk biologische groenten kweken. Zo eenvoudig ligt het toch ook weer niet.

U moet vooraf een paar dingen duidelijk stellen:
  • de volkstuin kiest u op een complex waar biologisch de norm is (zo niet dan zal iedereen zich aan elkaar ergeren; en voor u wordt het zeker een mislukking !
  • de tijd die u er aan kunt besteden (even kort: voor twee personen een heel jaar groenten heeft u circa 100 m2 nodig, daar bent u dan in de maanden maart, april en mei (juni) dagelijks vijf kwartier mee bezig).  
  • en ja, de waterhuishouding. U heeft het al gelezen er moet gesproeid kunnen worden (leidingwater is niet aan te bevelen, liefst stromend slootwater). Het grondwaterpeil moet voor groenten niet te diep zitten, zo'n 80 cm, voor aardbeien is 50 cm al heel geschikt; voor fruit in het algemeen is een meter de meest gunstige stand. 

Toelichting.

Op een biologische moestuin moet er evenwicht kunnen ontstaan.
Als biologisch teler bent u afhankelijk van allerlei helpers, zoals Eksters, Vlaamse gaaien en allerlei vogels.

Wanneer er duiven vliegen, veld- en aardmuizen graven, hazen of konijnen rondhuppelen bent u ook afhankelijk van buizerds en vossen) Die heeft u heel hard nodig.

Kikkers en paden zijn uw handlangers. O ja, Eksters en vooral Vlaamse gaaien eten graag slakken!

In stadsparken floreren al die tegenwoordig geweldig. Er wordt daar niet met gif gespoten. Hoe vreemd het ook klinkt, op het platteland is dat vaak anders. Ook de jacht, anders dan een beheersjacht, verstoord het evenwicht.

U bent dus ook in grote mate afhankelijk van uw buren. Als zij de gifspuit hanteren, bent u gezien.
Een hele gifvrije hectare is toch wel een minimale randvoorwaarde, schat ik zo in.

Veel plezier in uw moestuin!

Geen opmerkingen: